Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2012

CROSS DRESSING : ΔΙΑΦΥΛΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΕΝΔΥΣΗ


CROSS DRESSING : ΔΙΑΦΥΛΙΚΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ – ΠΑΡΕΝΔΥΣΗ


Ορίζεται ως η ένδυση κάποιου ατόμου με ρούχα, εσώρουχα ή αξεσουάρ, που χαρακτηρίζουν το αντίθετο φύλο. Κατά το DSN (ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΌ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ) ανήκει στις παραφυλίες.
Οι crossdresser ή αλλιώς cd είναι άτομα παρεξηγημένα και στιγματισμένα ειδικά σε κοινωνίες με αυστηρά διχοτομημένους ρόλους. Σαν αποτέλεσμα πολλοί crossdresser κρύβουν αυτό το κομμάτι του εαυτού τους, εσωτερικεύοντας μια αίσθηση ντροπής και ενοχής. Μοιραία λοιπόν αντιμετωπίζοντας το θέμα τους έτσι πολλοί φτάνουν στα όρια της αντικοινωνικότητας, της νεύρωσης και της κατάθλιψης. Παρατηρούμε γενικά στις παραφυλίες μια αδυναμία, σε μεγάλο βαθμό, ανάπτυξης στοργικής σεξουαλικής σχέσης με κάποιον σύντροφο λόγω ανασφάλειας. Επίσης χαρακτηρίζονται από ισχυρές σεξουαλικές φαντασιώσεις που εμμένουν (ψυχαναγκαστικό στοιχείο).
Ακόμη και σήμερα παρατηρείται μια ενεργός κινητοποίηση από καλά πληροφορημένους cd ώστε η παραφυλία τους αυτή να μην αποτελεί ψυχικό νόσημα. Ο αγώνας αυτός ξεκινάει από τη δεκαετία του 60 μέχρι και σήμερα. Οι γνώμες των ειδικών μέχρι και σήμερα διίστανται, ορισμένοι θεωρούν πως η παρένδυση εντάσσετε στην παθολογία και στη σεξουαλική διαταραχή-διαταραχή ταυτότητας, ενώ άλλοι πιστεύουν πως είναι απλά ένα φετίχ. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Προσωπικά πιστεύω ότι η παρένδυση είναι απλά ένα φετίχ, στα πλαίσια που το άτομο αισθάνεται αρμονικά με το φύλο του. Οι περιπτώσεις όπου το άτομο πιστεύει πως έχει λάθος φύλο και δεν αισθάνεται καλά μέσα στο σώμα του, δεν πρέπει να συγχέονται με τη παραπάνω σαφέστατα πολύ πιο απλή περίπτωση. Όπως και να έχει η ψυχοθεραπεία, όπως και η βαθύτερη διερεύνηση του εαυτού, θεωρείται απαραίτητη όπως και σε όλους μας. Στόχος της θεραπείας είναι η αποδοχή της ιδιαιτερότητας στο μέτρο του δυνατού και η αρμονική εξέλιξη της ζωής του ατόμου. Οι crossdressers σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι ανήκουν στους bisexual, υπάρχουν όμως αναφορές όπου crossdresser είναι ομοφυλόφιλοι ή και αντίθετα straight.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο φαινόμενο παρατηρούμε αναφορές στην αρχαιότητα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Αχιλλέα που βρέθηκε με γυναικεία ενδυμασία από τους Αχαιούς, καθώς και της Καλλιπάτειρας που ντύθηκε γυμναστής για να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης παρατηρείται παρένδυση στα αρχαία ελληνικά θέατρα καθώς και στα βικτοριανά μεταγενέστερα την εποχή του Σαίξπηρ. Βεβαίως τις περιπτώσεις που την παρένδυση επιβάλλουν συνθήκες όπως π.χ. στο θέατρο δεν θεωρείται παραφυλία, όπως δε θεωρείται παραφυλία η εφάπαξ παρουσία του φαινομένου. Με απλά λόγια, όταν το φαινόμενο δεν υπάρχει στην καθημερινότητα του ατόμου, αλλά μπορεί να συμβεί περιστασιακά ή κάτω από ορισμένες συνθήκες, δεν υπάρχει παθολογία.

ΕΡΙΦΙΛΗ ΣΑΜΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου